debug 0507 header1
debug 0507 header2
AUTO.RIA
Які легковики зараз можна купити дешевше, а за які доведеться заплатити більше? Назад

Які легковики зараз можна купити дешевше, а за які доведеться заплатити більше?

Ситуація з автомобільним пальним вплинула на авторинок. Також свого додали автівки, які прибули до нас з «нульовим розмитненням». Певні групи автомобілів стали дешевші, за інші ж навпаки, продавці просять істотно більше, ніж раніше, й мають на це підстави. Досліджуємо, що зараз вигідно купувати, а що продавати.

Брак пального та «нові» ціни на нього, звісно, вплинули на автомобільний ринок. Чимало покупців тепер значно більше цікавляться тим, скільки споживає та чи інша модель з конкретним двигуном, і уважно рахують потенційні витрати на майбутнє. Або ж взагалі відмовляються від автівок, що споживають бензин, дизпальне чи газ, і надають перевагу електромобілям.

Залишили свій слід й легковики, які прибули до нас з «нульовим розмитненням» - таких від початку дії пільг ввезено близько 150 тисяч. Котрісь із них потрапляють у продаж за меншими цінами, інші ж – за звичайними, тут вже все залежить від рішення продавця. Врешті, наш авторинок знову зазнав змін за доволі короткий проміжок часу, тож варто дослідити, що і як змінилося, зокрема щодо цін.

«Нульове розмитнення»: У Верховній Раді з’явилося ще більше ідей що з ним робити

Цей огляд складатиметься з двох основних частин – автомобілі, які зараз можна купити дешевше, та ті легковики, які подорожчали. Кожна частина міститиме кілька окремих розділів, у яких будуть лише ті сегменти, середні ціни у яких змінилися настільки, що це варте уваги.

 
Авто, які подорожчали
+
Електромобілі

Попит протягом 1-2 минулих місяців на них зріс неймовірно, пропозиції з наймасовішою моделлю на нашому ринку Nissan Leaf щодня переглядають тисячі користувачів. Щоправда, справа від теорії (зацікавленості) до практики, тобто купівлі, доходить не так часто. Можливо, одна з причин цьому – помітне збільшення як мінімальних, так і середніх цін на електромобілі загалом, з усіх цінових сегментів.

Дістали черги на АЗС? Які електромобілі можна купити зараз, щоб не залежати від пального

Віднайти того ж «Ліфа» (або Renault Kangoo ZE) за 5-6 тисяч доларів, що ще можна було зробити на початку року, зараз не вдасться. Навіть якщо розглядати автівки після роботи у таксі чи з добряче зношеною тяговою батареєю. Мінімум, який просять зараз продавці за такі машини – $8…9 тисяч. Оскільки й інші, дорожчі моделі починають скуповувати переважно починаючи з «нижніх» цін, їхня середньоринкова вартість теж зросла. Загалом середні ціни на наявні у продажу електромобілі з пробігом зараз зросли на 40%!

Зрештою, переконатися у цьому нескладно – після кожного розділу ми розмістимо кнопку, за допомогою якої можна самостійно ознайомитися з актуальними пропозиціями про продаж тієї чи іншої групи автомобілів на AUTO.RIA.

Пропозиції з електромобілями


+
Гібриди

Дедалі більше покупців звертають свою увагу на машини з гібридними силовими установками, вже розглядаючи такий варіант не як приємний бонус, а як обов’язкову вимогу. Перевага гібридів – доволі рівномірна витрата пального як у міському циклі, так і на міжміських трасах. Та й в цілому вони споживають менше, ніж аналогічні моделі з бензиновими чи дизельними моторами, при цьому маючи такі ж характеристики щодо максимальної швидкості чи динаміки прискорення. За ці якості й ціняться на ринку вони зараз в середньому на 25% дорожче, ніж на початку року.

Пропозиції з гібридними авто


+
Легкові авто з ГБО

Спершу, на початку весни, автівки з газобалонним обладнанням помітно «просіли» у своїх середніх цінах, оскільки більшість покупців не вбачали значної економічної переваги у саме таких варіантів, адже пропан-бутанова суміш дорожчала слід за бензином. Проте протягом травня ціни на авто з ГБО почали впевнено зростати, тому що «газові» машини отримали нову цінність: зараз першочергове значення має доступність пального (а автогаз переважно є на АЗС, часто без лімітів та черг), а те, скільки просять за літр, відійшло на другий план. Станом на початок червня ціни на легковики з ГБО повернулися до тих самих рівнів, які спостерігалися на початку року, та вищі на 7%, ніж торік.

Пропозиції з авто з ГБО


+
Пікапи

На початку літа пропозиція з автомобілями такого типу стала значно ширша, ніж, наприклад, на початку весни, коли мало не всі пікапи були розкуплені для потреб ЗСУ чи Тероборони. Підвищений попит підказав імпортерам, що варто розширити пропозицію з пікапами, і тепер їх вибір дещо більший, у 2-3 рази ніж був зафіксований у березні (залежно від моделі). Але навіть попри більшу кількість пропозицій, ціни на «міні-траки» не впали, а навпаки – зросли, орієнтовно на 8…9%.

Пропозиції з пікапами


 
Авто, які подешевшали
-
Мінівени

Знизилися ціни на легковики сегмента MPV усіх вікових та цінових груп. Звісно, свою універсальність та практичність мінівени не розгубили – вони й досі залишаються зручними для дальніх поїздок, великих сімей (або компаній) чи й взагалі як автівки на всі випадки життя. Просто інтерес до них тимчасово знизився, й ціни на них теж дещо «просіли» - у середньому на 8%. Однак – навряд чи назавжди, тож зараз мінівени можна віднести до категорії вигідних покупок.

Пропозиції з мінівенами


-
Легковики з «об'ємними» двигунами

Насамперед слід сказати, що зниження середніх цін у цій підгрупі більш помітне для машин ранніх років випуску, чим ближче до «міленіуму» (2000 р.в.), тим більші шанси на істотну знижку. Чим новіші авто – тим менший вплив на їхні ціни мала паливна криза. На перший погляд, тут нічого й коментувати – хто наважиться придбати, наприклад, Mercedes-Benz S600 чи BMW 750 зараз, навіть коли масив подібних авто дешевший в середньому на 10%, а подекуди знижки бувають ще більші?

Не врятує навіть ГБО, адже кожна поїздка за витратами на пальне обходитиметься у стільки, що вистачить на 4 заправки якоїсь «малолітражки». Та не варто поспішати з висновками – темпи продажів таких «багатолітрових» автівок аж ніяк не знизилися, а на окремі «культові» моделі навіть зросли. Бо хто може заборонити скористатися нагодою купити авто з юнацьких мрій, тим паче коли таке (вироблене на початку «нульових») зараз коштує як «Фабія» 2009 р.в., ввезена з «нульовим розмитненням»?

Автомобілі, про які чимало мріяли


-
Кросовери до 2008 р.в.

Подібно як і у попередньому розділі, зараз з’явилося чимало охочих позбутися «об’ємистого» позашляховика або кросовера, ще й порівняно ранніх років випуску, коли виробники не надто фокусувалися на питанні економності. Навіть навпаки – створюючи «джипи для повсякдення» вони вважали, що ті обов’язково мають бути оснащені повним приводом, трансмісією для бездоріжжя з пониженою передачею та блокуванням диференціалів, що, зрозуміло, мав би обертати достатньо потужний двигун.

Це вже зараз маркетологи переконали інженерів, що «джипи» купуватимуть без посилених мостів, «роздаток» та «понижайок», і навіть з переднім приводом. Бо 95% з них ніколи не відчують під колесами нічого іншого, крім асфальту.

Електричні кросовери з пробігом. Які та за скільки можна купити зараз?

Зате цього літа кросовери з групи «піонерів ринку» (випущені наприкінці 90-х – на початку «нульових») можна купити істотно дешевше. Так – здоровий глузд мав би щосили волати, що це нераціонально, бо дорого заправляти і не менш дорого обслуговувати, адже нехай чимало цих автівок вже не можна вважати «елітними» через поважний вік, проте ціни на запчастини для них досі розміщені на тих же сторінках каталогів з відповідними «елітними» цінами.

Але, судячи зі статистики пошукових запитів, раціональні рішення поки цікавлять не всіх українців, бо чимало з них зайняті тим, що активно шукають за хорошою ціною «ранні» BMW X5 чи Volkswagen Touareg, які впевнено тримаються у десятці найпопулярніших у пошуку авто на AUTO.RIA. Та й чом би не здійснити давню мрію, тим паче що коштує це приблизно стільки ж, як «свіжопригнаний», але надто утилітарний Renault Megane 2010 р.в. – від $6500.

Пропозиції з кросоверами


-
Дизельні авто до 2008 р.в.

Ще одна група легковиків, середня ціна у якій впевнено «сповзає» донизу. Можливо так тому, що солярка у багатьох регіонах більш дефіцитна, ніж бензин, а більшість експертів не прогнозують швидкого розв’язання проблеми доступності саме цього «комерційного» виду пального. Та й сам по собі дизельний мотор економний лише поки має невеликий пробіг. Коли ж ресурс вичерпано й настає час ремонту, про економію годі й згадувати. Крім того, європейці охоче позбавляються немолодих дизельних легковиків, тому трохи таких привозять сюди «гонщики» й продають за меншими цінами. Врешті маємо те, що дизельні легковики віком понад 14-15 років зараз можна купити в середньому дешевше на 11-12%, ніж вони коштували на початку року.

Пропозиції з дизельними авто


-
Бензинові авто до 2008 р.в.

Схожа ситуація й з бензиновими автівками такого ж віку – у середньому вони зараз дешевші приблизно на 9%, ніж у січні-лютому. І справа не у природному зниженні ціни з віком, бо падати вона почала з середини березня. Хоча, навряд чи саме у цій та попередній підгрупі (з дизелями) вплинула лише паливна криза – очевидно, що свою частку праці щодо зниження середніх цін у цьому підсегменті внесли бюджетні автівки, які прибули в Україну з «нульовим розмитненням».

Недорогі бензинові авто


+/-
Легковики з країн Америки

У цій групі спостерігається наступна картина: до середини весни більшість «аукціонних» автівок впевнено дешевшали. Проте цей тренд змінився у травні, й продовжується у червні – середні ціни на «американців» зараз повернулися до рівня, який був зафіксований на початку року.

Готові підбірки автомобілів на будь-який смак, гаманець та потреби
Що купити?

Але тут є одна цікава особливість, описати яку можна подібно до того, як працює пісковий годинник. Як тільки його перевернути, у верхній частині тримається основна маса піщинок, і лише невелика частина їх регулярно падає до нижньої ємкості. На авторинку схоже виглядає масив пропозицій зі «старими» цінами, від якого щодня «відриваються» по кілька автомобілів, продавці яких приймають рішення надати істотну знижку, й вони доволі швидко продаються. Тож на основі математичних розрахунків бачимо те, що середні ціни у цій групі минули етап зниження й повернулися до попереднього рівня. Фактично ж щодня можна віднайти кілька варіантів, які продаються за доволі вигідною ціною.

Авто зі США


У наступних оглядах ми розкриємо що відбувається на українському авторинку ще детальніше – розглянемо картину попиту на легковики, за окремими моделями. Щоб знати більше, чим цікавляться українці, та як вплинула паливна криза і поповнення автопарку машинами що ввезені з «нульовим розмитненням». Тож залишайтеся з нами, а щоб не пропустити вихід наступних оглядів – підписуйтесь на Telegram-канал AUTO.RIA, куди потрапляє лише перевірена та важлива інформація для автомобілістів.

Подпишитесь на рассылку

Получайте первыми новости в удобном формате

Прокомментируйте первым

Добавить комментарий к статье

Каталог автосервисов Украины

Смотреть все →

Перевірено людьми