debug 0507 header1
debug 0507 header2
AUTO.RIA
Українські водії зможуть користуватися лише електронними документами Назад

Українські водії зможуть користуватися лише електронними документами

Невдовзі набуде чинності Постанова Кабміну, яка надає можливість вибору – отримувати пластикові «права» та «техпаспорт», чи користуватися лише електронними версіями у додатку «Дія».

Постанова Кабінету Міністрів України №1299, якою запроваджуються згадані у заголовку інновації, набуде чинності 14 грудня 2022 року. Загалом суть нововведень вже зрозуміла з того ж заголовку: українські водії отримають право вибору щодо того, які документи отримувати – лише електронні, котрі можна побачити у мобільному додатку «Дія», чи пластикові картки, електронні копії яких міститимуться у тій же програмі. Водночас в автомобілістів уже виникла низка запитань щодо цих нововведень, з якими й спробуємо розібратися, опираючись на офіційний текст Постанови.

Скільки потрібно часу, щоб продати автомобіль в Україні?

Щодо документів – йдеться про посвідчення водія (ПВ) та свідоцтво про реєстрацію транспортного засобу (СПР). Разом із запровадженням можливості майже віддаленої й майже самостійної перереєстрації автомобілів, деталі якої ми нещодавно описували, це дасть змогу відразу отримати дійсне СПР у смартфон, після підтвердження операції спеціалістом сервісного центру МВС. Номерні знаки при такій схемі буде можна залишити ті, що використовував попередній власник, за умови що це не платні або індивідуальні ДНЗ. Плюс – не потрібно оплачувати вартість бланків та/або номерів, не потрібно їхати для їх отримання в СЦ, мінус – фізичних документів теж не буде.

Самостійна реєстрація авто онлайн: як це відбуватиметься?

Чи можна лише з електронними документами виїхати за кордон? Наразі ні, бо для цього інші країни мають, по-перше, визнавати такий тип документів, по-друге – мати фізичний доступ до відповідних українських державних реєстрів, щоб відрізнити справжнє ПВ чи СПР від створеного, наприклад, у графічному редакторі.

Однак у цьому розділі варто згадати про платіжні банківські картки систем Visa або Master Card, які є майже у кожного, й зараз ними можна оплачувати товари в магазинах чи інтернеті, отримувати готівку з банкоматів, при чому не лише в межах України, а й за кордоном. Але колись, коли у США ці системи лише запроваджували, вони теж не були міжнародними – на все потрібно трохи часу. Зокрема Visa, щоб стати міжнародною безготівковою платіжною системою, знадобилося 16 років!

Какие электромобили можно купить в Украине сейчас и сколько они стоят?

Як поліція зможе вилучити посвідчення водія (або СПР) у випадку, коли зафіксовано відповідне порушення? Такий момент передбачено у Постанові, і якщо у водія є лише електронні версії документів, які підлягають вилученню, тоді все відбувається шляхом внесення інформації в Єдиний державний реєстр транспортних засобів.

Як дати у користування авто іншій людині, якщо немає пластикового «техпаспорта»? Для цього у розділі «послуги» додатку «Дія» є пункт «Шеринг авто». За допомогою якого можна призначити належного користувача. Процедура не надто проста й швидка, а також переводить юридичну відповідальність за порушення, зафіксовані в автоматичному режимі, саме на цього «належного користувача», який, до всього, може бути лише один. Відповідно призначати його потрібно лише на той час, на який ви даєте своє авто в користування (для дострокового припинення шерингу доведеться відвідати СЦ МВС). У цьому моменті з «пластиком» все значно легше – просто передайте «техпаспорт» іншому водієві, а коли треба – заберіть.

Готові підбірки автомобілів на будь-який смак, гаманець та потреби
Що купити?

Як завантажити документи в «Дію», якщо немає покриття мережі або воно нестабільне? У розділі «загальні питання» додатку «Дія» щодо такої ситуації сказано наступне: документи залишаються доступними навіть без підключення до інтернету, однак недоступна можливість згенерувати коди для перевірки, потрібні для підтвердження дійсності документів. Тож у цьому розділі 1:0 на користь пластикових посвідок.

І це ще не всі нововведення для автомобілістів, які невдовзі набудуть чинності – з того ж 14 грудня перереєстрація автомобілів відбуватиметься за дещо зміненими принципами. Бажаєте дізнатися усі деталі цих змін – підписуйтеся на зручний канал отримання інформації від AUTO.RIA, й завжди будете проінформовані про важливе, ще й серед перших!

Подпишитесь на рассылку

Получайте первыми новости в удобном формате

Комментарии (1)

Добавить комментарий к статье
Дмитрий | 15:49, 19 дек. 2022

В додатку Дія це не працює. Служба підтримки Дія навідь не має уяви про це.

Каталог автосервисов Украины

Смотреть все →

Перевірено людьми