debug 0507 header1
debug 0507 header2
AUTO.RIA
Перший автомобіль з «нульовим розмитненням» ввезено. Чи змінить це ціни на ринку? Назад

Перший автомобіль з «нульовим розмитненням» ввезено. Чи змінить це ціни на ринку?

Хто потенційно може втратити, а хто виграти від запровадження нових правил та що про це думають автовласники-продавці машин.

Зовсім скоро ми ознайомимо користувачів AUTO.RIA з усіма подробицями про те, як нашими друзями був «пригнаний» та розмитнений «за нуль» перший легковик. Поки лише повідомимо ще це відбулося, а також відомо, що вже є й інші автівки, власники яких скористалися новими тимчасовими правилами імпорту автотранспорту.

«Нульове розмитнення». Питання та відповіді щодо нового закону

Ми ж вкотре повертаємося до питання, яке цікавить мало не усіх автомобілістів – що буде з цінами на авторинку. Однак цього разу воно вже звучатиме без умови «якщо «нульове розмитнення» запрацює», адже відомо, що воно таки запрацювало.

«Акційний» товар

Відвідуючи супермаркет покупці зазвичай вибирають товари з меншою ціною, акційні, чи з подарунками, якщо вони аналогічні чи подібні до інших товарів з цієї ж групи. І це цілком нормально, адже гроші будуть заощаджені або витрачені більш раціонально. Те саме стосується і авторинку: коли є дві однакові автівки, покупець вибере дешевшу. Адже навіщо платити більше?

Проте аби говорити про «тотальне падіння цін» на машини, яке імовірно може бути спричинене «нульовим розмитненням», варто ще раз повернутися до прикладу з супермаркетом. Чи може, наприклад, один вид олії, який продається з істотною знижкою по акції, швидко «просадити» ціни на олію від усіх інших виробників? Очевидно що ні, акція закінчиться і все що зміниться – покупці повернуться до пропозицій зі звичайними цінами, без знижок. Однак швидше за інші будуть розпродані запаси акційної олії.

Авто з Америки. Що та за скільки можна вибрати зараз?

Цілком справедливо припустити, що поява на ринку автівок з меншою ціною працюватиме так само: дешевші авто продаватимуться швидше, але оскільки «нульове розмитнення» діятиме тимчасово, глобального впливу на ціноутворення на авторинку в цілому воно спричинити не зможе. Для цього потрібні обсяги імпорту, подібні до обсягів вторинного ринку. Для порівняння, минулого року «пригон» становив 25-30% від загального обсягу продажів авто з пробігом.

Продавці та ціни

Досі ми говорили лише про кінцеву ціну, за якою потенційно автомобіль буде продано, і лише наприкінці попереднього розділу згадали про час – дешевші авто продаються швидше. А цей фактор теж обов’язково слід враховувати, коли йдеться про продаж автомобілів.

Зрозуміло, що коли треба продати авто швидше, зниження ціни доволі дієвий засіб. Тож якщо комусь буде потрібно терміново продати автівку, і у той час буде достатня пропозиція з дешевшими «свіжопригнаними» аналогічними моделями, тоді доведеться «грати» ціною до того рівня, коли вона стане конкурентною зі щойно згаданими «свіжопригнаними» варіантами.

Що можна купити зараз? Середньорозмірні кросовери  ціною від $9500

Але чи будуть «пригнані» авто дешевші? Для їхніх власників так, адже немає мита, акцизу й ПДВ. Однак немає інформації, що у вільний продаж вони потраплять за зниженими, а не середньоринковими цінами. Це рішення може прийняти лише продавець.

Ціну встановлює власник товару

Нещодавно ми провели опитування, яке містило лише 2 варіанти відповідей, а запитання звучало так: чи готові ви знизити ціну на свою машину, після того, як на ринку з’являться дешевші «свіжопригнані» авто? Стосувалося питання автівок, які вже є в Україні та були імпортовані за звичайними правилами. Відповіді, фактично, були «так» і «ні», хоча й описані були більш розгорнуто.

Результат, на перший погляд, виявився дещо несподіваний: радикальна позиція серед продавців не проявилася. Майже половина (47%) респондентів готова знизити ціни, трохи більше за половину (53%) триматиме ціну на поточному «старому» рівні, або взагалі відмовиться від продажу.

Несподіванка у тому, що потенційно могла очікуватися значно менша гнучкість автовласників, скажімо, на рівні 10-20% таких, які погодяться з тим, що їхнє авто доведеться продати за істотно меншу ціну, ніж можна було це зробити до набуття чинності «нульовим розмитненням».

Легкові мініфургони. Що та за скільки можна купити зараз?

Проте не варто дивитися на це питання лише у рамках однієї події – власне, продажу. Здебільшого після продажу відбувається купівля, яку буде можна здійснити за новими ринковими цінами, якщо такі з’являться на ринку. Грошовий оборот ніби й менший, однак якість та доступність товару (автомобілів) від цього не змінюється. Виходить, якщо ви планували не просто продаж для отримання грошей, які будуть направлені на якісь інші цілі, відмінні від купівлі наступного авто, а на заміну машини на новішу чи іншого класу, значить особливих змін за таких обставин не передбачається.

За межами ринку ризики не передбачаються

Тож врешті, якщо розглядати усі процеси не покидаючи меж авторинку, незалежно від того «просядуть» ціни чи ні, для покупців та продавців особливих змін не передбачається. Менша ціна – дієвий засіб аби продавати швидше, проте чи всі «гонщики» готові водночас відмовитись від потенційного заробітку, якщо імпортують авто не під замовлення, а для вільного продажу (щоб реалізувати його за середньоринковою вартістю), покаже лише час.

Купуємо безпечно. Які перевірки автотранспорту доступні зараз на AUTO.RIA

Потенційно втратити можуть лише ті, хто планував отримані від продажу авто кошти використати на інші, відмінні від купівлі наступного автомобіля цілі. Але ще раз нагадаємо – для цього потрібно аби пропозиція з дешевшими авто займала значну частку ринку. Натомість частина громадян, у яких виникла потреба у мобільності (чи її поверненні), зможуть скористатися тимчасовими правилами «нульового розмитнення», щоб отримати у своє користування потрібний їм транспортний засіб за меншою ціною для приватних або комерційних завдань, що непогана підтримка у цей нелегкий час.

Все буде Україна! Перемога близько!

Подпишитесь на рассылку

Получайте первыми новости в удобном формате

Комментарии (3)

Добавить комментарий к статье
Людмила Коромислова | 14:50, 12 апр. 2022

Скажіть, коли буде стаття з деталями перетину кордону? Може сьогодні чи завтра?

Людмила Коромислова | 14:51, 12 апр. 2022

Цей сайт давно працює, тут справжні фахівці

Нет имени | 21:42, 15 апр. 2022

толковий аналіз, з якого випливає,що всі дрочери-мрійники про авто за тисячу-дві дол на автоматі , і не старіше 10 року,можуть далі спокійно займатися своєю улюблено справою:))

Каталог автосервисов Украины

Смотреть все →

Перевірено людьми